BAJÓTI RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM

Évközi 26. vasárnap

A év –207. okt.8.

8.

Évközi 27. vasárnap

MAGYAROK NAGYASSZONYA

8 45 Szentmise

9.

Hétfő

18 00 + Ossik Sándor és elhunyt szülőkért

12.

Csütörtök

18 00 Szentmise

13.

Péntek

FATIMAI ZARÁNDOKLAT SOROKSÁRRA

14.

Szombat

16 45 + Komár Gyula, felesége: Zsófi néni és elhunyt családtagokért

15.

Évközi 28. vasárnap

Avilai Teréz

8 45 Szentmise

Isten éltesse azokat, akik a héten ünneplik névnapjukat, születésnapjukat vagy házassági évfordulójukat!

Októbertől a szombat esti szentmisék 1 órával korábban kezdődnek.

A Fatimai zarándoklatra, október 13-án, pénteken Nyergesről indul a busz és Bajna felé megy, így ezen az oldalon lehet felszállni a buszra, negyed 9-kor. 3 helyen áll meg ( Postai buszmegálló, Zöld Elefánttal szembeni megálló, falu vége- buszforduló) A költsége 1.500 Ft lesz. Késő délután érkezünk haza.

MAGYAROK NAGYASSZONYA

Szent István halála előtt Mária oltalmába ajánlotta koronáját és országát. Felajánlása óta a Magyarok Nagyasszonyaként is tiszteljük a Szűzanyát. A külön ünnepet XIII. Leó pápa engedélyezte népünk számára.

A Szűzanya és a magyar nép közötti kapcsolatot az István király halálát követő belső villongások sem tudták elhomályosítani. Magyarok Nagyasszonya tisztelete Szent László király uralkodása idején új virágzásba borult. Később a tatárokkal és a törökökkel szemben is Jézus és Mária nevét kiáltva harcoltak a magyarok. I. Lipót a török alóli fölszabadulás emlékére, hálája jeléül megismételte az ország fölajánlását Máriának a 17. század végén.

Vaszary Kolos bíboros, prímás kérésére a Szentszék is elismerte a Mária-tisztelet nemzeti jellegét: XIII. Leó mintegy kilenc évszázados töretlen hagyományt szentesített, amikor 1896-ban külön ünnepet engedélyezett október második vasárnapjára. Ezt Szent X. Piusz helyezte október 8-ra.

A Patrona Hungariae sajátos szimbóluma a napba öltözött asszony ábrázolásából bontakozott ki: a Szűzanya fejére a tizenkét csillagú korona helyett a magyar Szent Korona került, a karján ülő kis Jézus kezébe az országalma, Mária másik kezébe pedig az ország jogara.

Istenünk, te a Boldogságos Szűz Mária közbenjárására népünket számtalan jótéteménnyel halmoztad el. Szent István, első királyunk rendeléséből Nagyasszonyunknak és pártfogónknak tiszteljük őt a földön. Add jóságosan, hogy egykor vele együtt örökké örvendezzünk a mennyben! A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen .

++++

A fatimai jelenések – számszerűen hat – 1917-ben történtek a portugáliai Fatima kisváros közelében. A római katolikus egyház által elfogadott álláspont szerint a Szűzanya valóban megjelent a három pásztorgyereknek. A hatodik jelenés, a napcsoda1917október 13-án történt, és a becslésektől függően 30-70 000 ember látta.

1917május 13-án három gyermek egy kis nyájat őrzött a Fatima kisváros mellet. A gyermekek neve: Lucia, Francisco, Jacinta. A déli rózsafüzér-imádság után a közelükben levő kövekből kis házat építettek azon a helyen, ahol ma a bazilika áll. Hirtelen sugárzó fényt láttak, amelyet villámnak véltek. Elhatározták, hogy hazamennek, de rögtön egy második villám világította meg a helyet kissé távolabb, lent, és egy kis tölgyfabokor felett – ahol ma a jelenési kápolna áll – láttak egy hölgyet, aki elmondásuk szerint ragyogóbb volt a Napnál és kezei között rózsafüzért tartott. A hölgy azt mondta a három pásztorgyermeknek, hogy sokat kell imádkozniuk, és meghívta őket, hogy 5 egymást követő hónap 13. napján ugyanazon órában ismét jöjjenek oda. A gyermekek így is tettek, és a hölgy mind az ötször eljött hozzájuk.

 

 


J
elentkezés telefonon a nyergesújfalui plébánia telefonján: 06-33/455-357, vagy e-mailen: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. --> Szőcs László atyánál a 06-20/370-25-27-es mobil telefonon.

 

Share/Save/Bookmark